Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, στη διάρκεια της παρέμβασής του σε διεθνή διάσκεψη για το Διάστημα, τάχθηκε υπέρ της μαζί διακυβέρνησης του σε παγκόσμια κλίμακα, καλώντας ταυτόχρονα την Ευρώπη να γίνει ένας από τους «κορυφαίους παγκόσμιους παράγοντες» στο Διάστημα, με επανδρωμένες πτήσεις εντός «δέκα χρόνων» και αναπτύσσοντας τις δικές της δυνατότητες δορυφορικής επικοινωνίας.
Ειδικότερα ο Γάλλος πρόεδρος, μιλώντας στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων που παρευρίσκονται στη διεθνή σύνοδο κορυφής για το Διάστημα, την οποία διοργανώνει η Γαλλία στο Παρίσι, ζήτησε «κοινή διακυβέρνηση» του Διαστήματος, με «ρυθμίσεις ανάλογες προς τις προκλήσεις».«Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι το Διάστημα δεν είναι πλέον καταφύγιο», επισήμανε ο Εμανουέλ Μακρόν, σημειώνοντας πως, παρά τη διεθνή συνθήκη του 1967, το Διάστημα παραμένει το μόνο σημαντικό παγκόσμιο κοινό αγαθό που δεν υπόκειται σε κανένα ρυθμιστικό πλαίσιο.
Ο Γάλλος πρόεδρος τάχθηκε υπέρ μίας διεθνούς διάσκεψης «για τη θέσπιση ενός σαφούς οδικού χάρτη και για τον συντονισμό της διαστημικής κυκλοφορίας».
Ο Μακρόν τάχθηκε επίσης υπέρ της ενισχυμένης ευρωπαϊκής συνεργασίας στο Διάστημα.
«Η Ευρώπη πρέπει να είναι μεταξύ των κορυφαίων παγκόσμιων παραγόντων στο Διάστημα, ιδιαίτερα στις επικοινωνίες και την Τεχνητή Νοημοσύνη», τόνισε χαρακτηριστικά.
Αναφέρθηκε ιδιαιτέρως στην επερχόμενη διαστημική αποστολή που θα μεταφέρει Ευρωπαίους αστροναύτες – ανάμεσά τους και ο ‘Ελληνας Αδριανός Γκολέμης – στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό το 2027, σε συνεργασία με την αμερικανική εταιρεία Vast και τη NASA.
«Θα ήθελα να δω την πρώτη ευρωπαϊκή κάψουλα φορτίου, Nyx, να δένει στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό σε δύο χρόνια, το πρώτο ευρωπαϊκό σεληνιακό όχημα προσεδάφισης, Argonaut, να προσγειώνεται στη Σελήνη σε 5 χρόνια, και την πρώτη ευρωπαϊκή επανδρωμένη κάψουλα να εκτοξεύεται σε δέκα χρόνια, μεταφέροντας αστροναύτες από την Ευρώπη και άλλα έθνη», υπογράμμισε ο Γάλλος πρόεδρος.
Κάλεσε επίσης τους τηλεπικοινωνιακούς φορείς, ...
Πηγή/Περισσότερα: in.gr


































